Riu met schapen.jpeg

Temperament.

De Pyrenese Berghond is trouw en moedig, een uitmuntende waakhond en een dappere verdediger voor ieder die tot zijn familie behoort.

Het zijn erg onafhankelijke honden die ontzettend geduldig zijn met kinderen en andere dieren. Zonder twijfel worden alle aan zijn zorg toevertrouwde familie en of dieren beschermd tegen alle vormen van kwaad en agressie. Het is een hond met een aangeboren bewakingsdrift zonder agressie die zijn mannetje staat tegen elke vorm van dierlijke of menselijke bedreiging.

Vanwege zijn grote zijn er maar weinigen die het tegen hem op durven te nemen en is zijn voorkomen  en geblaf alleen al afschrikwekkend genoeg.

Daar en tegen het zijn individuen en ze zijn zeker niet allemaal hetzelfde.

De Pyrenese Berghond is een grote majestueuze hond, traditioneel gebruikt om vee, speciaal schapen zelfstandig  te beschermen op de bergweiden en als waakhond.

Hij heeft zijn oorsprong in Frankrijk.

Het is een lupoide molosser met een wat belijnder en minder geronde verschijningsvorm zoals we zien bij een typische molosser.

Volwassen reuen hebben een gewicht van 50 a 60 kilo met een schofthoogte van 70 a 80 cm. De teven zijn iets kleiner met een gewicht van 40 a 50 kilo en een hoogte van 65 a 75 cm.

Ze hebben een dikke vacht voornamelijk wit met grijze of creme kleurige platen op de kop, oren, staart aanzet soms ook op het lichaam.

Foto oude prent.jpg

Ze hebben als volwassen hond vrij veel beweging nodig en indien er geen groot terrein of tuin aanwezig is moet er met een volwassen hond minstens een dagelijkse wandeling van tenminste een uur gelopen worden.

De Pyrenese Berghond is geen actieve waker, hij neemt een centraal uitkijkpunt vanwaar hij zijn te bewaken terrein goed kan over zien en loopt van tijd tot tijd langs de buitenrand om onraad snel te detecteren. Hij zal niemand of niets zonder toestemming van zijn baas op zijn terrein toelaten.

Dit vraagt dan ook om een goed afgezette omheinde tuin of terrein waar hij binnen blijft.

Ook is het verstandig om tijdens het wandelen de hond aan de lijn te houden, gezien zijn karakter, zijn zelfstandigheid en zijn nieuws-gierigheid is de kans groot dat als hij niet aangelijnd loopt zelf aan de wandel gaat en pas na enkele uren of zelfs dagen besluit terug te keren nadat hij zijn nieuwsgierigheid heeft bevredigd.

Ook het aannemen van commando's (luisteren) is niet zijn meest favoriete bezigheid dit zal enige behendigheid van de baas vergen. Vaak willen ze eerst de noodzaak van het uit te voeren commando inzien voordat ze bereidt zijn dit op te volgen. Het is dus zaak om gedurende het eerste jaar de hond zoveel mogelijk bij te brengen en commando's te leren als ook niet te trekken aan de riem omdat hij wel erg graag wil weten wat er om de hoek te zien is. Een puppycursus is dan ook aan te bevelen zodat de pup en baas alle noodzakelijke sociale vaardigheden op vroege leeftijd leren kennen.

Ondanks hun zelfstandigheid en grote, houden ze ervan om in de nabijheid van hun familie te leven en van tijd tot tijd geknuffeld te worden. 

Foto%20puppen%20koppen_edited.jpg